de la Beauté Rustique - Onze honden

Onze honden
aan het werk


Home

Nieuws:

*Cotation 4 Jatise
Amice en Aquine

Contact

Update datum:

20.01.17

Furie is op 26 februari 1990 Nederlands kampioen, JW '86, W '86, UV, HD tc, Dys A, cotation 4,(Altesse de la Beauté Rustique x Luxemburgs kampioen, Brevet Ring, Dys A, cotation 6Barabas des Habits Rouges ) geboren en stamt uit ons vierde nest.

Ze is opgegroeid met haar moeder Altesse en een Australian Shepherd. Het is een vriendelijke hond; vreemde mensen (oud en jong) worden in alle situaties vriendelijk kwispelend en soms zelfs likkend benaderd.
Ze is nieuwsgierig van aard. Over het algemeen zijn er maar weinig situaties die haar uit haar evenwicht brengen. Furie is wel een 'zachte' hond. Aan felle discussies tussen mensen of spanning / agressie tussen honden onderling heeft ze een hekel. Ze gaat dit uit de weg. Met het ouder worden is ze meer gaan reageren op vuurwerk en harde knallen. Vanaf haar 11e jaar is ze angstig voor vuurwerk.

Furie is een rustige hond. Meestal is ze in de buurt van één van ons te vinden. Het is een echt 'contactdier'. Ze zoekt dit lijfelijk contact veel op; op de bank, op schoot, tegen je aanleunen.

Op haar exterieur is weinig aan te merken. Ze behaalt de titels Winster '91 en Nederlands kampioen; op de Epreuve Nationale in Frankrijk krijgt ze cotation 3. Persoonlijk vind ik het een mooi gebouwde hond die soepel loopt. Ze is wat lang in rug. Telgang is haar meest makkelijke gang. Haar ongecoupeerde oren draagt ze redelijk.

Er is op 6½ jarige leeftijd één nest met haar gefokt. De geboorte levert nogal wat complicaties op. Het resultaat: een normaal geboren pup (reu) en daarna een keizersnede: 6 dode en 1 levende pup ('n teef) en zijzelf gecastreerd. Kantje boord en veel frustratie. Het teefje (Miracle) wordt aangehouden.

Voor de verdere rest heeft Furie een goed gezondheid. Haar HD uitslag is tc (B) in Nederland en HD A in Frankrijk. Ze heeft op vierjarige leeftijd in Frankrijk een vervelende Babesia- en Ehrlichia-infectie opgelopen. Ze heeft veel geluk gehad dat ze met name de Ehrlichia-infectie heeft overleefd.
Er worden melkkliertumoren bij haar verwijderd. Op 10 jarige leeftijd wordt spondylose geconstateerd. Met behulp van acupunctuur en in een later stadium pijnstillers wordt ze pijnvrij gehouden.

Ze speelt graag met een tennisbal. Speuren is één van haar hobby's. In het speuren kan ze zeer volhardend zijn; een 1½ uur oud spoor van een persoon die 'n half uur gelopen heeft in het bos en/of veld, werkt ze moeiteloos uit. Meestal werkt ze volledig zelfstandig en zonder lijn. Om haar toch te kunnen volgen, is een kleine koeienbel aan het speurtuig bevestigd.
Er is een drietal jaren reddingshond met haar getraind (bij RHH). In Oostenrijk slaagt ze voor de basiskursus puin bij de Oostenrijkse Katastrofe Dienst OKD. Furie doorstaat ook de gedragstest van de Beauceronclub Nederland BCN.

We hebben haar op 13½ jarige leeftijd laten inslapen. De lichamelijke conditie was niet de hoofdreden; dementie leverde haar nogal wat problemen op (o.a. verwardheid en niet meer weten waar ze was, thuis zonder reden angstig zijn en niet meer alleen kunnen zijn).
Furie is een prettige en gemakkelijke hond, misschien wat 'zacht' voor een beauceron.