• Fragile de la Beauté Rustique

 • Fragile is op 10 augustus 2010 uit V'Ike du Murier de Sordeille en Attice de la Beauté Rustique geboren en een nakomeling uit ons achtste nest. Ze groeit op met haar moeder Attice en oma Racine.

  Fragile is een hond vol levensvreugde waar de ondeugd van afstraalt. Als jonge hond gedraagt ze zich als een kruising tussen een vogel en 'n hond; ze springt moeiteloos zeer hoog en makkelijk. Het kost soms wel wat moeite haar op andere gedachten te brengen als ze dit tot uitvoer wil brengen en probeert tegen andere mensen op te springen. Fragile is een echt ‘contactdier’. Geaaid worden vindt ze geweldig.
  Ze heeft een gemiddeld temperament; in haar werk is ze erg gedreven. Fragile is zeer nieuwsgierig en vriendelijk van aard. Net als haar moeder moeten onbekende dingen en voorwerpen onderzocht worden. Ze heeft een fanatiek neusgebruik.
  Vanaf 8 weken leeftijd is gestart met haar reddingshondentraining (vlakte en mantrailing). Hierbij is vrij gemakkelijk tot actie te motiveren en werkt met veel drive.

 • Op tentoonstellingen is ze vanaf jonge leeftijd succesvol. Ze is nog geen jaar oud als ze zichzelf Nederlands- en Europees Jeugdkampioen mag noemen. In november 2011 behaald ze het VZH examen.
  Met andere honden heeft ze geen problemen; ze vindt het heerlijk om te rennen en te ravotten. Confrontaties met andere honden gaat ze uit de weg. Spelen met ballen of iets dergelijks is ook iets wat ze zeer graag doet; ze kan zich ook prima alleen amuseren. 

  In februari 2012 wordt ze geröntgend. De uitslag is HD-A. In datzelfde jaar behaalt ze met haar broer Floyd het U.V. examen. Op de valreep van dat jaar behaalt ze op goed 2 jarige leeftijd haar vlakte A diploma. Ze is nog geen 2½ jaar oud is heeft ze als mantrailhond (met haar moeder Attice) haar eerste inzet in een vermissingszaak. Vlak daarna mag ze zich ook Nederlands kampioen en recommandée noemen.

  In 2013 heeft ze haar eerste mantrailseminars in Duitsland (Mantrailing-quality) en Zwitserland (NBAS). Fragile is onze 2e hond waar schoonheid en werken zo hecht met elkaar verweven en gecombineerd zijn. Ook zij heeft de MAG-test doorstaan. 

 • Er ontstaan fokplannen. Ook bij haar wordt het hart uit voorzorg gecontroleerd. Dit geeft  in eerste instantie enige onzekerheid. Uiteindelijk diagnostiseert specialist Mw. van Israel dat ze een sporthart heeft en fokken met haar geen belemmering is. Leermoment is dat een echo maar een van de onderdelen is van een compleet (hart)onderzoek. 
  In juni 2014 wordt ze gedekt door Flash Gordon de la Noé d'Orient. Het resultaat is een nest van 8 pups. Haar dochter Jatise wordt aangehouden.

  In het laatst van december 2014 krijgt ze een epileptiforme aanval, gevolgd door een 2e in febr. 2015. Onderzoek in Oisterwijk volgt en medicatie wordt ingezet. Uiteindelijk zijn de bijwerkingen dusdanig dat deze niet meer in verhouding staan met de frequentie van de aanvallen. Als behandeling wordt oor-acupunctuur ingezet. De aanvallen nemen in 1e instantie toe om daarna duidelijk te verminderen tot 1x per 7-12 maanden (dec. 2017).  

  In oktober 2016 worden vanwege terugkerende rugklachten röntgenfoto's gemaakt. Het is flink schrikken haar spondylose te zien. Dit betekent rekening gaan houden met haar fysieke gesteldheid. Ook een ulcus van het oog baart zorgen. Na een langdurige behandeling is het oog genezen. 

  Het is een betrouwbare  en prettige huishond. Net als haar moeder is werken en bezig zijn met ons haar geliefde bezigheid. Haar passie levert wel eens chaotisch gedrag en stress op. Voor de geleider een uitdaging een andere aanpak te bedenken waardoor ze geconcentreerd haar werk kan doen. Dit lukt en medio 2017 is mantrailen weer werken in een team.

 • In 2018 wordt het mantrailen met haar gestopt omdat ze regelmatig rugklachten heeft de dag na de training. Het kost haar blijkbaar  teveel kracht.  Vanaf nu is ze ' alleen' huishond. De rugklachten verdwijnen volledig naar de achtergrond na (electro) acupunctuur behandeling. 
  Blijkt na een half jaar toch een tijdelijke oplossing. Dagelijkse pijnmedicatie wordt nu ingezet.

  Na controle door Mw. Van Israel wordt in december 2018 bij Fragile tot onze grote schrik een geringe hartafwijking geconstateerd (atriale cardiomyopathie). Ze heeft totaal geen klachten. Toch besluiten we de geadviseerde medicatie te geven. Ze blijft onder specialistische controle. In eerste instantie door Mw. Van Israel en laterna overgenomen door Dhr. Beijerink.

  Vanaf aanvang 2019 worden haar rugklachten behandeld met Zeel tabletten (homeopathie) en CBD olie.

  In juli 2019 neemt de frequentie van epileptiforme aanvallen weer toe tot 1x per 8-12 weken. In overleg met Mw. Overduin (specialist) wordt opnieuw medicatie ingezet. Van deze medicatie (Keppra) zijn weinig/geen bijwerkingen opgemerkt.  De frequentie van de aanvallen wordt beduidend minder tot 2 april 2020. Dan krijgt ze een zeer zware clusteraanval die haar fataal wordt.

 • Tentoonstellingsgegevens

  Fragile wordt een aantal malen uitgebracht op een tentoonstelling. Een overzicht van deze tentoonstellingsresultaten vindt u in het onderstaande overzicht. 

 • PlaatsDatumKeurmeesterKwalificatie
  St Pierre de Boeuf (EN) 23-05-15 Mme K. Couteau 2 Uitmuntend
  KCM BCN 22-06-14 Dhr. W. Griepenkerl (D) 1 Uitmuntend
  Noeux les Mines (EN) 04-05-14 Mme Moreau de Vincens (Fr) Uitmuntend
  KCM BCN 09-06-13 M. Armatol (Fr) 1 Uitmuntend, RCAC
  Oss 01-06-13 Mw. W. v. Deijl (Nl) 1 Uitm, res CAC, res CACIB
  Gien (EN) 25-05-13 M A. Thevenon (Fr) Cotation 4
  Kamp. clubm. BVN 11-05-13 Mme F. Leonard Nolle (Fr) 1 Uitmuntend, CAC
  Eindhoven 01-02-13 Mw. M. v. Viegen) 1 Uitmuntend
  Winner 25-11-12 Dhr. A. Pecoult (Fr) 1 Uitmuntend
  KCM BCN 16-09-12 Dhr. J.de Gids (NL) 2 Uitmuntend
  La Souterraine (EN) 26-05-12 Mme Couteau (F) Cotation 3
  Eindhoven 03-02-12 Dhr. J.R. Douma (NL.) 1 Uitmuntend, CAC, BOB
  Winner 27-11-11 Dhr. Kurt Nilsson (Zw) 2 Zeer Goed
  Eurodogshow 04-09-11 Dhr. Jan de Gids (NL) 1 Uitm, Eur. Jeugdkamp.
  KCM BCN 03-09-11 M. Alain Thevenon (Fr) 1 Uitm, Ned. Jeugdkamp.
  Leeuwarden 01-09-11 Mw. B. Müller (Ch) 1 Uitmuntend, CAC
  Echt 03-07-11 Mw. A. Beenen-Sluyters(Nl) 1 Uitmuntend
  Louroux-Hodiment (EN) 12-06-11 Mr. Moins Très Prometteur
  Oss 27-05-11 M. v.d. Weijer(nl) 1 Uitmuntend, CAC
 • Gezondheid, tentoonstellings- en werkresultaten

 • Fotoreportage