• Myra de la Sylvade

 • Myra de la Sylvade is geboren op 19 juni 1976 uit Voya de la Bergerie Francaise en Ustark de la Vallee des Arvernes. Haar roepnaam is Esta en ze is op een leeftijd van acht weken uit Frankrijk geïmporteerd. Het is onze tweede beauceron; eerder hebben we haar halfzus Xyla gehad. Esta is een hond die voor niemand of iets bang is. Een lage staartdracht is haar vreemd. Haar gedrag is meer dan eens vergeleken met een zelfmoordcommando. Zeer zelfbewust en zelfverzekerd stapt ze overal op af. Iedereen wordt vriendelijk kwispelend begroet.

  Nooit enige dreiging, noch agressie, behalve de ene keer toen een huisgenoot aangevallen werd door een agressieve persoon. Het is een nieuwsgierige, temperamentvolle hond. Buiten is ze altijd 'bezig'; sjouwen met boomstammen, tennisballen e.d. zijn gewilde spelletjes. Zwemmen is haar ultieme hobby; 's zomerse of 's winterse watertemperaturen maken geen verschil voor haar.

  Ze groeit onder andere op met onze arlequin reu Olic de la Horde Noire; een rechtstreekse afstammeling van de arlequin reu Sam. Deze laatste is een van de belangrijke pijlers in het ontstaan van de kleur arlequin. 

 • Het is een eigenzinnige hond. Meer dan ooit heeft ze 'een plank voor de kop'. Haar opvoeding heeft veel inventiviteit en doorzettingsvermogen van ons gevergd. Het is een 'harde' hond. Irritant aan haar is dat ze vrij gemakkelijk blaft. Een ander nadeel van Esta is (soms ook een voordeel) dat ze 'kickt' op psychische en fysieke stress. Hoe meer stress, hoe prettiger ze dit ervaart. Dit kan erg vermoeiend zijn. Er is KNPV en GG met haar getraind. Ze heeft het GG1 en GG2 diploma behaald. Deze GG training is succesvol want ze is zelfs tweemaal GG I - kampioen (‘80 en ‘81) van Nederland geworden.

 • Het is een mooi gebouwde hond en haar kop heeft een expressieve uitdrukking. Altijd zeer attent met een blik in de ogen van 'kom maar op en wie doet me wat'. Met haar exterieur zit het wel goed. Ze heeft de titel wereldkampioen ’81, Nederlands Kampioen en recommandée (cotation 4) behaald. Uiteraard heeft ze de gedragstest van de BCN doorstaan.
  Er zijn 2 nesten met Esta gefokt; uit beide nesten hebben we een teef (Quiche en Taquine) aangehouden. Ze heeft een goede gezondheid. Haar HD uitslag is licht positief. Op 8 - jarige leeftijd overleeft ze een maagtorsie; er zijn ook melkkliertumoren verwijderd.
  We hebben haar op 11½ - jarige leeftijd in laten slapen; ze was ‘op’.

 • Tentoonstellingsgegevens

 • PlaatsDatumKeurmeesterKwalificatie
  Kamp. Clubm. BCN 12-05-85 J. Sénécat (fr) 2 Uitmuntend
  Rambouillet (fr) 09-06-84 Gorez / Liquine Recommandée, cotation 4
  Kamp. Clubm. BCN 26-09-84 R. Sauvignac (fr) 2 Uitmuntend
  Brussel (B) 13-06-81 E. Gutknecht (zwt) 2 Uitmuntend, res.CAC, res.CACIB
  Dordmund (Dtl) 23-05-81 B. Fourneret (fr) 1 Uitmuntend, CAC, CACIB
  Wereldkampioen '81
  Amsterdam 24-11-79 J. Servier (fr) 1 Uitmuntend
  Arnhem 15-09-79 E. Hürzeler (zwt) 1 Uitmuntend, CAC, CACIB
  Breda 02-09-79 M. Rompelman-Mijnlieff (nl) 1 Uitm. CAC, CACIB, BOB
  Clubmatch BCN 07-04-79 B. Fourneret (fr) 1 Uitmuntend
  Amsterdam 25-11-78 L. Montenot (fr) Uitmuntend
  Venlo 24-09-78 T. v. Dijk (nl) 1 Uitm. CAC, CACIB, BOB
  Den Haag 17-09-78 W. Weber (fr) 2 Zeer Goed
  Den Bosch 16-04-78 B. Larssen Rosval (zwd) 2 Zeer Goed
  Luxemburg 18-03-78 J. Janicot (fr) Uitmuntend
  Eindhoven 11-01-78 T. v. Dijk (nl) 1 Uitmuntend, CAC, CACIB
  Jeugdwinster '97
  Amsterdam 26-11-77 D. Appleton (gb) 2 Uitmuntend
 • Gezondheid, tentoonstellings- en werkresultaten

 • Fotoreportage