• Met Jatise deelgenomen aan het 5 daagse NBAS mantrailseminar (9 t/m 13 oktober). Het vorig jaar was de seminar in het prachtige Zuid-Tirol (It). Dit jaar vertoefden we in het Zwitserse Mézières.
  De instructie voor onze groep is zoals vorig jaar in handen van de Amerikaanse instructeur Kevin Schumacher. Als tolk fungeerde David Claridge.

  Onze groep bestaat uit 4 honden: 2 bloedhonden, een visla en een beauceron. Het is een kleine groep, waardoor het een actieve week is geworden met veel trails. En ook niet onbelangrijk met een prima sfeer. Veel verschillende trainingssituaties zijn aan bod gekomen die zorgden voor verrassende leermomenten.

  De organisatie is prima. Bos, industriegebied en dorp/stad staan op het programma. Elke dag opnieuw in een nieuwe omgeving met nieuwe runners. Er wordt veel gewerkt met meerdere mensen op het einde waar de hond een selectie uit moet maken. Ook line-ups en pick-ups komen aan bod. Zelfs een pick-up met boot.

  Het accent van deze seminar ligt bij het zelf herkennen van de situatie. Een trail die start bij een huis waarbij Jatise gelijk via de achterdeur naar binnen gaat verrast me volledig. Ik ben bang dat ze een mevrouw met een rollator aanspringt. Die mevrouw is de runner.

  De  uitvalsbasis is een oude gerestaureerde boerderij 'le Chardouilles' die nu als soort jeugdhuis fungeert. Een team van vrijwilligers verzorgt  3x per dag de maaltijden. In het midden van de week is een conferentie waar leden van de NBAS een presentatie verzorgen over het mantrailen in Zwitserland en de rest van Europa. In 2000 is de NBAS opgericht door Marlène Zahner. 
   
  Op dit seminar terugkijkend overheerst een zeer tevreden gevoel. En foto-impressie vindt u hieronder.